De aproape 30 de ani, un asistent medical din Vaslui face istorie în artele marţiale din România, purtând numele ţării pe podiumurile celor mai mari competiţii internaţionale de profil. Dincolo de viaţa sportivă de vârf, Mihai Hondru nu a renunţat niciodată la meseria sa de asistent medical, pe care o practică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui încă din 1990.
Peste 1.400 de medalii, titluri de campion naţional, european şi mondial au cules sportivii pregătiţi de-a lungul anilor de Mihai Hondru. Peste 6.000 de sportivi i-au intrat în sala de pregătire de când este antrenor, iar dintre aceşti în jur de 2.500 au ajuns să practice taekwon-do de înaltă performanţă.
În prezent, 300 de sportivi antrenaţi de Mihai Hondru sunt înscrişi în sistemul competiţional, În spatele acestui succes, se ascund, dincolo de pasiune, mii de oră de muncă, o disciplină de fier, ambiţie şi perseverenţă.
Povestea antrenorului care a reuşit să ducă numele Vasluiului pe harta celor mai importante competiţii internaţionale de de taekwon do este una care impresionează prin modestie şi dragostea cu care hrăneşte pasiunea în rândul elevilor săi.
Lucrează ca asistent medical la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui încă de la începutul anilor 90, iar multă lume nu înţelege cum de Mihai încă munceşte la spital, când ar putea să facă bani din arte marţiale. „Atunci când eşti născut să faci un bine aproapelui tău, găseşti şi timp şi resurse. Tocmai de asta nu renunţ. Îmi place meseria pe care o practice zi de zi şi găsesc întotdeauna timp să mă ocup şi de club. Dacă vrei cu adevărat poţi să îţi îndeplineşti orice vis“, este convins Mihai.
De la filmele cu Bruce Lee, la marile competiţii
Mihai Hondru a decoperit artele marţiale din filmele cu Bruce Lee, pe când era doar copil şi mergea cu prietenii la videotecă. După ce viziona filmele încerca să imite mişcările marelui actor. Ceea ce părea o joacă, s-a transformat, în timp, într-o pasiune la care nu avea să mai renunţe vreodată.
Mihai Hondru a învăţat primele mişcări profesioniste de arte marţiale în timpul liceului. A fost admis la Liceul Sanitar la Suceava, iar un prieten de-al său învăţa acest sport pe ascuns de la un arab, în perioada comunistă fiind interzisă practicarea artelor marţiale. Seara când revenea la cameră, repeta cu Mihai mişcările ce le învăţase în timpul zilei.
După absolvirea liceului a revenit în oraşul natal, la Vaslui, unde după Revoluţie, s-a înscris la clubul de taekwon-do „Voinţa” al Armatei, instructor Vali Cruceru. A devenit membru al clubului şi a intrat în competiţii după doar patru luni de antrenamente.
În 1994 a participat la Campionatul Naţional de Taekwon-do,unde a obţinut primele sale medalii, una de argint şi una de bronz. „Atunci am avut două victorii, iar în finală am avut neşansa să mă lupt cu vicecampionul european la Kyokusin, un stil de arte marţiale foarte dur“, povesteşte Mihai. S-a perfecţionat în acest stil de arte marţiale şi a devenit multiplu campion naţional şi balcanic. Titlurile obţinute l-au motivat să se implice şi mai mult în clubul din care făcea parte.
Povestea „Liga de Est“
Alături de câţiva colegi a investit tot ce avea în club, pe care l-a numit ulterior „Liga de Est“. Fiind singurul care avea posibilităţi materiale, Mihai Hondru a devenit preşedintele asociaţiei sportive Liga de Est, care, în noiembrie 1997, a fost afiliată la Uniunea Română de taekwondo şi la Federaţia Română de Arte Marţiale. An de an, sportivii clubului au reprezentat judeţul Vaslui la numeroase competiţiinaţionale şi internaţionale.
În timp, „Liga de Est“ şi-a făcut un renume naţional, iar sutele de medalii, numeroase din aur, confirmă valoarea celor care se antrenează la Vaslui. „Cei care practică artele marţiale, în general, vor avea o minte sănătoasă într-un corp sănătos. De asemenea, disciplina de antrenament îi dezvoltă acelui om o conduită morală exemplară. Nu în ultimul rând, artele marţiale au şi rolul de a ne învăţa cum să ne apărăm atunci când e cazul“, spune vasluianul.
”Visurile mele sunt şi visurile sportivilor mei de 27 de ani. Atât timp cât sportivii mei visează la titluri europene şi mondiale, eu sunt alături de ei pentru ca acestea să devină realitate. În sală am copii de 7, 10, 12 ani care visează în fiecare zi să ajungă la competiţii internaţionale. Toţi copii visează atunci când au alături sportivi care sunt campioni europeni şi mondiali, aceştia fiind modele palpabile care stau lângă ei la fiecare antrenament şi le împărtaşesc din secretele şi din experianţa traită la antrenamnete, la pregătiri, la stagii, la examene, la competiţii europene şi mondiale, simt gustul amar al esecului, dar şi bucuria victoriei”
Pregătiri pentru Europene
În prezent, sportivii antrenaţi de Mihai Hondru se pregătesc pentru Campionatul European de Taekwon-do ITF pentru Juniori şi Seniori 11 – 15 aprilie 2018, Maribor – Slovenia, unde vor la probe indiviuale (tull, luptă, tehnici speciale, spargeri forţă, luptă tradiţională) şi cu echipa.
La precedentele Europene, desfăşurate în 2017 la Sofia, România a ocupat locul III câştigând în total 25 de medalii, după cum urmează: 8 medalii de aur, 6 medalii de argint şi 11 de bronz. Mihai Hondru este antrenor şi la lotul naţional, el ocupând şi funcţia de secretar general al Federaţiei Române de Taekwon-do ITF.
Vasluianca Adelina Alicia Mihai, sportiva clubului Liga de Est, a fost desemnată cea mai bună sportivă a Campionatului, cu 2 medalii de aur şi una de argint. Un alt performer al Ligii de Est, sportivul vasluian Marcel Miron a stabilit un record, obţinând la Sofia cel de-al zecea titlu de campion european.
Mai mult, echipa de junioare a României a fost desemnată cea mai bună echipă din Europa, iar echipa de juniori a României (feminin şi masculin impreună) a câstigat locul 1 pe naţiuni. La nivel naţional, cele mai multe medalii au fost câştigate de sportivii Clubului Liga de Est din Vaslui: 15 medalii, dintre care opt de aur, patru de argint şi trei de bronz.
”Cel mai frumos moment pe care îl trăiesc încă, este atunci când sunt lângă sportivii clubului, pe podiumul de premiere la Campionate Europene si Mondiale şi când se intonează imnul României doar pentru sportivii pregătiţi de mine şi le sunt recunoscute meritele, munca şi efortul depus de-a lungul anilor”
Pasiunea pentru taekwon-do, din tată în fiu
Dragostea pentru artele marţiale a fost împărtăşită şi de fiul lui Mihai Hondru, Mircea. Prezent în sala de antrenamente încă de la patru ani, Mircea Hondru a urcat treaptă cu treaptă pe scara performanţelor. După numeroase titluri naţionale şi europene, în 2017, Mircea Hondru a obţinut titlul de campion mondial, la categoria tehnici speciale- junior. Tânărul îşi doreşte să-şi întreacă tatăl, care este deţinătorul centurii 5 dan.
http://adevarul.ro/locale/vaslui/povestea-unui-antrenor-legenda-asistentul-medical-vaslui-slefuieste-campionii-arte-martiale-1_5ac48b4fdf52022f7566e157/index.html