Beatrice Mădălina Munteanu: „Taekwon-do este a doua mea școală” (PORTRET)

Beatrice Mădălina Munteanu: „Taekwon-do este a doua mea școală” (PORTRET)

Tânăra practică artele marțiale de 8 ani, iar din 2010 deține centura neagră în taekwon-do. A câștigat peste 30 de medalii la competiții naționale și internaționale.

A pășit pentru prima dată în sala de antrenament la vârsta de șase ani. Părinții au fost cei care au vrut ca Beatrice să practice un sport. „Părinții îl cunoșteau de la serviciu pe Mihai Hondru, președintele clubului «Liga de Est» Vaslui, iar el le-a recomandat să mă lase la antrenamente“, își amintește Beatrice cum a ajuns să îmbrace kimonoul.

Tachinată de băieți la școală
La început nu a fost prea încântată de practicarea artelor marțiale și era atrasă mai mult de gimnastică, însă în final a ales taekwon-do. „Gimnastica a început să-mi placă în momentul în care la antrenamente am observat că sunt foarte elastică. Am fost și la cursuri de dans, la Palatul Copiilor, însă de un an am renunțat în favoarea artelor marțiale“, mărturisește Beatrice.

Adolescenta spune că, pentru ea, artele marțiale înseamnă în primul rând pasiune, dar și locul unde învață lucruri care îi vor fi mereu de folos în viață. „Pentru mine, taekwon-do este un fel de a doua școală. Am învățat foarte multe lucruri practicând artele marțiale. Să mă apăr, să fiu relaxată și, unul dintre cele mai importante, să am încredere în mine“, a precizat micuța luptătoare. Campioană națională în mai multe rânduri, dar și cu rezultate foarte bune la competiții internaționale, Beatrice nu e de acord cu cei care spun că artele marțiale sunt doar pentru bărbați.

„Eu nu sunt de acord cu acest lucru. Acest sport poate fi practicat de oricine și aproape la orice vârstă“, subliniază Beatrice. Deși spune că îi place adrenalina și nu dă înapoi de la provocări, tachinările colegilor de la școală o lasă indiferentă.

„Băieții de la școală mă mai provoacă să dovedesc că știu să mă lupt, însă nu le-am dat niciodată importanță. De asemenea, nici nu mi s-a întâmplat să am nevoie să-mi folosesc cunoștințele în arte marțiale în afara sălii de antrenament“, a mai adăugat Beatrice.

Nu-i place lupta
La competiții, adolescenta a strâns până acum peste 30 de medalii. Multe dintre ele au fost după ce și-a învins adversarii în luptă. Paradoxal, Beatrice afirmă însă că, la taekwon-do, cel mai bine se pricepe la tul (tehnică care redă lupta cu un adversar imaginar).

„Cu toate că la lupte (contact fizic) iau de regulă locul I la competiții, cred că cel mai bine mă descurc la tul. Chiar dacă la tul trebuie să înveți mai mult, să ai o tehnică mai bună, mie mi se pare mai frumos. Cu ajutorul mișcărilor din tul te descurci mai bine și în luptă“, a încheiat Beatrice.

Profil
Născută. 21 martie 1997, la Vaslui.
Studii. Este elevă în clasa a VII-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu“ Vaslui.
Familie. Are o soră în vârstă de 8 ani.

Întrebări și răspunsuri
Care este rețeta succesului în artele marțiale?
Trebuie să știi să pierzi, trebuie să știi că nu întotdeauna poți câștiga. De asemenea, trebuie să ai mare încredere în tine, dar asta nu înseamnă că trebuie să crezi că ești cel mai bun pentru că toți cei care sunt prezenți la o competiție s-au antrenat foarte bine. Iar dacă vrei să dovedești că ești bun trebuie să câștigi.
Ce idoli ai în taekwon-do?
Dintre practicanții artelor marțiale îl apreciez foarte mult pe Bruce Lee. A fost un luptător foarte bun. Avea mișcări foarte rapide și foarte puternice. L-am urmărit în multe din filmele în care a jucat și pot spune că am rămas impresionată.

Ce-i place
Beatrice afirmă că îi place foarte mult adrenalina, dar și provocările de orice fel, iar la concursuri și competeții se simte cel mai bine. „Îmi mai place să fiu înconjurată de prieteni“, a adăugat Beatrice.

Ce nu-i place
„Nu-mi place atunci când cineva mă minte și nici când cineva mă părăsește pentru propriile sale interese. De asemenea, nu-mi place când cineva râde de ceea ce fac eu“, a precizat adolescenta.