Vaslui: Portret / Mihai Hondru formeaza campioni in arte martiale

Filmele cu Bruce Lee au fost cele care au starnit in Mihai pasiunea pentru arte martiale. Sportivul povesteste ca atunci cand era in clasa a VI-a, adica prin anul 1986, mergea la videoteca impreuna cu alti copii, dupa care incercau sa il imite pe actor atunci cand se jucau.

„Mai in gluma, mai in serios, Bruce Lee a fost omul care mi-a aratat ceea ce vreau sa fac cu adevarat in viata„, povesteste Mihai. Primele miscari profesioniste le-a invatat la Suceava, unde a facut liceul. Un prieten de-al sau practica acest sport pe ascuns, iar seara, cand revenea la camera, impartasea cu Mihai ceea ce invata in timpul zilei.

„Eram uluit si incantat ca am cu cine sa ma antrenez. Prietenul meu se antrena pe ascuns cu un arab, deoarece pe vremea aceea era interzis sa practici artele martiale”, precizeaza Mihai. Dupa ce a terminat liceul, Mihai a revenit la Vaslui unde, dupa Revolutie s-a infiintat clubul de taekwondo „Vointa”. Fara sa stea pe ganduri s-a inscris si, nu peste mult timp, au inceput sa apara si concursurile.

„Pe cat de incantat, pe atat de emotionat eram. imi aduc aminte ca primul antrenament mi s-a parut extrem de usor, deoarece tot ceea ce exersasem pana atunci se asemana foarte mult”, isi aminteste sportivul.  La doar patru luni de la inscriere, Mihai a participat alaturi de alti noua colegi din club la o competitie amicala cu un alt club de profil din Iasi. A fost invins de concurentul sau, insa nu s-a descurajat.

In 1994 a participat la Campionatul National de Taekwondo, acolo unde a obtinut prima sa medalie. „Atunci am avut doua victorii, iar in finala am avut nesansa sa ma lupt cu vicecampionul european la Kyokusin, un stil de arte martiale foarte dur”, a spus Mihai. Ulterior, sportivul s-a perfectionat in acest stil de arte martiale si a devenit multiplu campion national si balcanic. Rezultatele remarcabile obtinute  l-au  motivat pe Mihai sa se implice si mai mult in clubul din care facea parte. Alaturi de alti cativa colegi, a investit tot ce avea in club, pe care l-a numit ulterior „Liga de Est”.

15 competitii pe an

Deoarece era singurul care avea si posibilitati materiale, Mihai a devenit presedintele asociatiei sportive. Pe 22 noiembrie 1997,  „Liga de Est” a fost afiliata la Uniunea Romana de taekwondo si la Federatia Romana de Arte Martiale. An de an, sportivii clubului au reprezentat judetul Vaslui la numeroase competitiinationale si internationale. in timp, „Liga de Est” si-a facut un renume national, iar sutele de medalii, numeroase din aur, confirma valoarea celor care se antreneaza la Vaslui.

Profil
Nascut. 6 aprilie 1972 la Vaslui.
Studii. A urmat cursurile scolii Postliceale Sanitare din Vaslui, promotia 1990.
Familie. Este casatorit si are un copil.

intrebari si raspunsuri
De ce ar trebui cineva sa practice acest sport?
Cei care practica artele martiale, in general, vor avea o minte sanatoasa intr-un corp sanatos. De asemenea, disciplina de antrenament ii dezvolta acelui om o conduita morala exmplara. Nu in ultimul rand, artele martiale au si rolul de a ne invata cum sa ne aparam atunci cand e cazul.
Care e varsta optima de inceput a acestui sport?
Nu exista o varsta optima. in primii ani, nu exista contact fizic. Atunci se lucreaza la dezvoltarea armonioasa a corpului si la implementarea disciplinei elevului.

Ce-i place
Lui Mihai Hondru ii plac la nebunie filmele de comedie si cainii. „Pe langa acestea, imi place sa ascult muzica reggae, trupa mea preferata fiind Alpha Blondy”, a precizat Mihai Hondru.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care nu se tin de cuvant. Eu sunt omul care, daca am vorbit cu cineva ceva, acea persoana trebui sa respecte intelegerea facuta cu mine”, a mai spus antrenorul.

Fără răspunsuri la "Vaslui: Portret / Mihai Hondru formeaza campioni in arte martiale"